Учени от Китай и САЩ инжектираха човешки стволови клетки в

...
Учени от Китай и САЩ инжектираха човешки стволови клетки в
Коментари Харесай

Инжектираха човешки стволови клетки в маймунски

Учени от Китай и Съединени американски щати инжектираха човешки стволови кафези в ембриони на примати и отглеждаха химерни ембриони в продължение на 20 дни - оптималното време, разрешено за такива опити. Въпреки етичните проблеми, зараждащи при такива опити, резултатите от научната работа, оповестени в списание Cell, ще оказват помощ за проучване на развиването и еволюционната биология на приматите, както и за създаването на нови лечения при вродени малформации.
В хода на опита 25 човешки стволови кафези били инжектирани в маймунски ембриони шест дни след оплождането. Клетките са плурипотентни, т.е.могат да образуват както ембрионални, по този начин и екстраембрионални тъкани (плацента, злобен мехур и други). Ден по-късно клетките се прихванали в 132 ембриона. На 10-ия ден останали 103 химерни ембриона, а на 19-ия ден единствено три ембриона останали живи. В същото време процентът на човешките кафези останал висок през целия интервал на напредък.
Известно е от други опити, че химерите - кръстоската на човешки с скотски кафези - умират бързо, а човешките стволови кафези мъчно оцеляват в тях. Затова учените решили да ревизират дали сходни бариери ще зародят в химери на организми, които са тясно свързани от позиция на еволюцията. Те анализирали транскрипта - събирането на всички транскрипти (шаблонни и некодиращи РНК) - в клетките на химерните ембриони и разпознали молекулни пътища, които били нови или амплифицирани. Според откривателите, в случай че тези пътища се усъвършенстват, е допустимо да се усили степента на оцеляване на химерите при организми, които са еволюционно по-отдалечени едни от други.
В дълготраен проект учените се надяват да употребяват химери освен за проучване на ранното човешко развиване и моделиране на заболяванията, само че и за създаване на нови подходи за скрининг на медикаменти и за основаване на евентуално трансплантирани кафези, тъкани или органи.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР