Учени от Калифорнийския университет в Санта Барбара направиха научен пробив

...
Учени от Калифорнийския университет в Санта Барбара направиха научен пробив
Коментари Харесай

СЛУЧАЙНО! Създадоха вълшебен антибиотик

Учени от Калифорнийския университет в Санта Барбара направиха теоретичен пробив и сътвориха широкоспектърен антибиотик, който не провокира бактериална устойчивост. Резултатите от работата са разказани в списанието EBioMedicine, предава БГНЕС.

Антимикробната устойчивост (AMR) съставлява сериозна опасност за човешкото здраве и визира здравето и благосъстоянието на хората в страните с ниски и междинни приходи, напомнят от изданието.

Резистентността поражда, когато структурата на бактериите се трансформира и те съумяват преборят с медикаментите, които нормално ги убиват. Това лимитира опциите за лекуване и се трансформира във все по-сериозен световен здравен проблем. 

Откриването на новото лекарство е станало инцидентно: по време на създаването на специфична мини електростанция за презареждане на телефони на полето, която се основава на микроби. По-късно поражда концепцията за модифициране на тези съединения в евентуални антибиотици.

NEW
D Heithoff & coll from

report the discovery of a new

that cured mice infected with bacteria deemed nearly “untreatable ” in humans — and resistance to the drug was virtually undetectable.

Read
— eBioMedicine – The Lancet Discovery Science (@eBioMedicine)

Първоначално откривателите считат, че тези химикали може да са токсични за човешките кафези, но един химикал се оказва безвреден. Тази проба успява да унищожи всеки бактериален патоген, който е бил тестван. Уникалността на лекарството се състои в това, че бактериите не развиват устойчивост към него, което е главната спънка за основаването на нови антибиотици.

Новото лекарство има и специфичен механизъм на деяние. За разлика да вземем за пример от пеницилина, който визира характерна функционалност на микробите, новаторският антибиотик визира доста функционалности по едно и също време: той унищожава бактериалната мембрана, което води до дезактивиране на патогена. В бъдеще се възнамеряват спомагателни изследвания за установяване на сигурността и ефикасността на лекарството при хора, с цел да се дефинират всички клинични изгоди и опасности.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР