Учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско разработват начин за

...
Учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско разработват начин за
Коментари Харесай

Нов метод ще превръща мислите в реч

Учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско създават метод за превръщане на мозъчните сигнали в компютърно синтезирана тирада посредством виртуален гласов уред, съобщи Ройтерс.

С помощта на електроди, вградени в речевите центрове на мозъка на петима доброволци, учените съумели да декодират сигналите и да ги трансфорат в компютърно-симулирана тирада. Виртуалният гласов уред - устни, челюсти, език и ларинкс - преобразувал мозъчните сигнали на всеки участник в тирада. Оказало се, че по-дълги звуци като "ш " се синтезират по-лесно, в сравнение с билабиални звуци като "б " и "п ". Директното декодиране на мозъчните сигнали, без посредничеството на компютърния гласов синтезатор се оказало несполучливо.

Речта от синтезатора била разбираема, само че от време на време разпокъсана. С рационализиране на логаритъма, учените считат, че ще съумеят да получат по-естествена и разбираема тирада.

Петимата доброволци можели да приказват. Те трябвало да четат на глас. Те били поканени за присъединяване в проучването, тъй като страдали от епилепсия, а така и така краткотрайно щели да им бъдат вградени електроди, с цел да се откри кой център в мозъка е обиден.

Предстои проучване за тестване на същата технология при пациенти, които не могат да приказват.

С друга технология за следене на очите и лицевите мускули също може да се синтезира тирада, само че доста постепенно - към 10 думи в минута, до момента в който естествената тирада е 100-150 думи в минута.

"Малко от нас фактически знаят какво става с устата при диалект. Мозъкът предава мисълта, която желаеме да кажем, и я трансформира в придвижвания на гласовия уред, и тъкмо тях се опитваме да декодираме, " сподели неврохирургът Едуард Чанг - създател на проучването, оповестено в сп. Nature.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР