Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего, САЩ са разработили

...
Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего, САЩ са разработили
Коментари Харесай

Oткриха нов способ за борба с рака

Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего, Съединени американски щати са създали нов прийом за битка с рака. Te откриха, че при разнообразни типове ракови формирания се следят едни и същи признаци. Например нарушение на естествения синтез на подвластния от РНК ензим аденозин деаминаза, който отчасти дава отговор за противовирусната и противопатогенна интензивност на клетките в организма, оповестява Юрик алърт, представен от вестник 24 часа.

Чрез процедура въз основата на стволови кафези генетиците сполучливо „ замразяват “ растежа на тежки форми на рак, като да вземем за пример левкемия, и даже доближават до ремисия. Аденозин деаминаза е измежду три ензима, кодирани от гени ADAR. Тези ензими контролират генната експресия, като модифицират нуклеотиди в молекули РНК, и са с роля на редактори в развиването на нови стволови кафези. Ензимите са задействани също в ракови формирания на черния дроб, гърдата и при левкемия.

Учените установили, че естествените функционалности на ензима ADAR1 са потиснати от предракови кафези и че това води до поредност промени на молекулярно равнище, свързани с генериране на ракови стволови кафези в спящо положение и с устойчивост към лечения, предава Българска телеграфна агенция.

Биолозите означават, че стволовите кафези могат да оказват помощ за борба с рака даже при пациенти в терминален етап на болестта, а измежду раковите заболявания, с които може да се води битка по този метод, са ракът на млечната жлеза и чернодробният рак. При това генетиците разясняват, че редактирането на генома дава опция стволовите кафези да се обучат да се борят по-бързо с заболяването и лекуването да се редуцира до няколко седмици.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР