Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис откриха механизъм, който

...
Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис откриха механизъм, който
Коментари Харесай

Учени откриха признак за поява на рак

Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис откриха механизъм, който разрешава на ракови кафези да усвояват глюкоза и да получат сила, нужна за оцеляването и растежа на тумори, оповестява уеб сайтът MedicalXpress. При това в клетките се усилва наличието на избрани молекули, въз основа на които може да се откри предраково положение.

Учените разпознали молекула, известна като натриево-глюкозен котранспортер 2 (SGLT2). Става въпрос за протеин, който дава отговор за преместването на глюкоза навътре в клетката. На раковите кафези е нужна глюкоза, с цел да подсигуряват оцеляването и растежа си. Затова различен тип транспортни протеини, известни като глюкозни транспортери (GLUT), са извънредно значими за тях. Предишни проучвания демонстрираха, че е допустимо SGLT2 да играе значима роля за развиването на някои типове рак, в това число на простатата и на панкреаса.

Сега била употребена позитронно-емисионна томография, с цел да се дефинира интензивността на разнообразни транспортери на глюкоза в белодробни ракови кафези в обособени стадии от болестта. Оказало се, че в тези кафези се съдържа огромно количество SGLT2. Това навежда на мисълта, че неотдавна появилият се израстък се доставя с въглехидрати най-много чрез натриево-глюкозен котранспортер, а не посредством GLUT. Освен това нарасналата централизация на SGLT2 може да е налице преди появяването на тумора. Това трансформира въпросния натриево-глюкозен котранспортер в сполучлив маркер за разкриване на злокачествени туморни формирания в ранен етап от развиването им.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР