Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис идентифицираха възпрепятстващ скъсяването

...
Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис идентифицираха възпрепятстващ скъсяването
Коментари Харесай

Учени откриха ключ към удължаване на живота

Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис идентифицираха възпрепятстващ скъсяването на теломерите механизъм на деяние на ензима теломераза.
Теломените са окончанията на хромозомите. Те предотвратяват загубата на гени при процеса митоза, при който генетичният материал на майчината клетка се разпределя отмерено в две дъщерни кафези. Когато теломерите станат прекомерно къси, клетките стареят и умират. Ензимът теломераза възвръща теломерите, само че прекомерната му интензивност способства за поява на рак, при който злокачествените кафези на процедура стават безсмъртни.

Забравете за тютюнджийската кашлицата! Лесна рецепта да почистите белите си дробове след пушене единствено за три дни
В рамките на проучването е употребявано ресничестото едноклетъчно Tetrahymena thermophila. С помощта на криоелектронен микроскоп учените са разкрили структурата на ензима.
Теломеразата съдържа необикновен клас протеини, известни като противоположна транскриптаза или ревертаза. Вместо да копира сектори от ДНК в РНК, противоположна транскриптаза употребява РНК, с цел да сътвори ДНК. Учените разкрили огромна, неразучена до момента област в ревертаза и я кръстили TRAP. Тя играе решаваща роля за прибавянето на дребни фрагменти ДНК в окончанията на хромозомите. При това взаимодейства с друга област, кръстена TEN, чиито разновидности нарушават интензивността на ензима.

Всеки, който непрестанно приказва по мобилен телефон, би трябвало да знае това
Учените считат, че опознаването на структурата му ще откри приложение в битката с раковите заболявания. За да може раковите кафези да продължат да се репродуцират, би трябвало ензимът теломераза да е деен. Следователно ще е от изгода да се знае по какъв начин интензивността му да бъде потисната. Получените резултати приближават учените до постигането на тази цел, като разкриват кои негови елементи да бъдат взети за цел.
Резултатите от проучването са качени на уеб страницата MedicalXpress.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР