Учени от Калифорнийския университет в Ървайн установиха, че умереното гладуване

...
Учени от Калифорнийския университет в Ървайн установиха, че умереното гладуване
Коментари Харесай

Удължава ли гладуването живота?

Учени от Калифорнийския университет в Ървайн откриха, че умереното недояждане въздейства върху циркадните ритми и трансформира метаболизма по подобен метод, че може да усъвършенства здравословното положение и да удължи живота, оповестява сп. Cell Reports.

 
Циркадните ритми са съмнения в интензивността на разнообразни биологични процеси, свързани с редуването на деня и нощта, в това число с обмена на веществата, със съня, бодърстването, приема и усвояването на храна.  Известно е, че верните биоритми удължават живота и понижават риска от рак, а нарушаването на циркадните ритми провокира разнообразни заболявания. Консумацията на храна трансформира циркадния темп , само че до момента не бе известно какъв резултат може да има умереното недояждане .

 
Изследването е осъществено с мишки, които приемали храна в границите на 24-часови интервали. Било открито, че гризачите се нуждаели от по-малко О2 и че се намалил дихателният им коефициент (съотношението сред издишания въглероден газ и вдишания кислород). Тези резултати били обратими при наново приемане на храна .  Резултатите демонстрират, че гладуването способства за активиране на различни метаболитни пътища и въздейства върху активността на гени и протеини, които са с основна роля за циркадните ритми.

 
Понижила се интензивността на протеините BMAL1 и REV-ERB алфа , които контролират денонощното действие на черния дроб и скелетните мускули. При недояждане едвам 20-34 % от гените в тези тъкани съхранили предходната си ритмична интензивност.

 
В резултат геномът е в положение на очакване, а това улеснява образуването на нови биоритми при идващия банкет на храна . По този метод оптималното недояждане може да възвърне нарушените циркадни ритми и да има предпазен за здравето резултат.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР