Учени от Калифорнийския университет в Ървайн създадоха 3D-модел на картината

...
Учени от Калифорнийския университет в Ървайн създадоха 3D-модел на картината
Коментари Харесай

Учени разгадаха тайната на картината на Леонардо Спасителят на света

Учени от Калифорнийския университет в Ървайн сътвориха 3D-модел на картината на Леонардо да Винчи „ Спасителят на света ” и разкриха тайната на транспарантната топка в ръцете на Христос, символизираща мирозданието, оповестява MIT Technology Review.

 © БГНЕС
Прозрачното кълбо съвсем не изкривява пространството зад себе си, което дълго време е предизвиквало въпроси у изкуствоведите, защото е известно, че художникът-изобретател се е занимавал и с проучване на оптика.

С помощта на компютърна графика учените открили, че предметът на картината е куха сфера с диаметър 6,8 см, направена от стъкло с дебелина не повече от 1,3 мм. Кълбото е ситуирано на разстояние 25 см от тялото на Христос.

Преди 2 година американският биограф Уолтър Айзъксън написа в собствен труд, отдаден на да Винчи, че художникът се е опитал да придаде на Христос и неговата топка „ чудни свойства ”. Той акцентира, че в случай че художникът би предал тъкмо изкривяването, дланта зад сферата би била умалена или увеличена.

Картината на Леонардо да Винчи „ Спасителят на света ” дълго време бе считана за изчезнала.

През 2017 година тя е продадена на аукцион на „ Кристис ” за 450 млн. $. Така платното стана най-скъпото произведение на изкуството в историята. В момента се намира в частна сбирка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР