Учени от изследователския институт Ротман проведоха изследвания на мозъка, които

...
Учени от изследователския институт Ротман проведоха изследвания на мозъка, които
Коментари Харесай

Каква е разликата между хората, които помнят в детайли и тези, които забравят бързо?

Учени от изследователския институт Ротман организираха проучвания на мозъка, които целят да отговорят на въпроса за какво някои хора помнят по-детайлно от други. Анализите са били фокусирани върху това е, че някои хора имат богати и подробни мемоари за минали прекарвания (епизодична памет), до момента в който други са склонни да помнят единствено обстоятелствата, без детайлности (семантична памет).
Оказва се, че тези разнообразни способи за прекарване на предишното са свързани с разнообразни способи за свързване на мозъка с кортекса (мозъчната кора), които могат да бъдат присъщи на индивида и да допускат през целия живот „ отличителна линия на паметта “.
Изследванията измежду доброволци са посочили, че хората, които водят по-интензивен всекидневен живот, подложени са на повече стрес и имат благосъстояние от събития в релативно къси времеви шпации, основават функционалността на „ дефрагментиране на кортексовите връзки “, което води до намаляването на оперативното натоварване на мозъка.
Изследователите са фокусирали анализите си върху връзките сред медиалните темпорални лобове на мозъка и други области на мозъка. Медиалните темпорални елементи са добре известни, че са фундаментално ангажирани с функционалността за запаметяване.В същото време обаче, учените са безапелационни, че по-интензивното натоварване на мозъка води до поетапното увеличение на неговата продуктивност, което след години би трябвало да се отрази на еволюцията към по-голям % на потребление на мозъка.
Хората, които имат богати и подробни мемоари за предишното имат по-висока съгласуваност в медиалния темпорален лоб с районите в задната част на мозъка, които вземат участие във образуването на образни процеси, до момента в който тези с наклонност да си напомнят предишното с съществени данни, без елементи, показат по-висока съгласуваност на медиалния темпорален лоб със зоните в предната част на мозъка, участващи в организацията на моториката и разсъжденията. Според учените първите са по-податливи на мозъчни болести.
Източник: http://evolife.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР