Учени от Италианския национален институт по астрофизика откриха признаци за

...
Учени от Италианския национален институт по астрофизика откриха признаци за
Коментари Харесай

Възможно е да сме открили гигантска планета близо до Слънчевата система

Учени от Италианския народен институт по астрофизика откриха признаци за битие на планета, която кръжи към намиращата се покрай Слънчевата система звезда Проксима Кентавър, заяви Сайънс алърт.

Потенциалният нов обект е открит при наблюдения на лъчевата скорост на звездата. Оказало се, че ситуацията на светилото малко се трансформира, и че това не е обвързвано с орбитирането на друга планета - Проксима б.

Новата планета, кръстена Проксима с, се отнася към класа супер-земи, т.е. масата ѝ е по-голяма от земната, само че е по-малка от тази на ледения колос Нептун.

Новооткритата планета е несъответствуваща за живот, защото се намира на огромно разстояние от звездата си. Възможно е да става въпрос за планета с водородно-хелиева атмосфера. Обикновено сходни тела обаче не се образуват на такива места.

Смята се, че супер-земи се образуват покрай така наречен снегова линия - дистанцията от звездата, където водата в течно положение замръзва. Проксима с би трябвало да се намира по-далеч от въпросната условна граница. Затова възможното ѝ разкриване ще сложи под подозрение тази догадка. Някои експерти към момента се съмняват, че планетата фактически съществува. Възможно е следените съмнения в ситуацията на звездата да са свързани с интензивността ѝ.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР