Учени от италиански университет създадоха триизмерна реконструкция на лицето и

...
Учени от италиански университет създадоха триизмерна реконструкция на лицето и
Коментари Харесай

Вижте как е изглеждал великият художник Рафаел

Учени от италиански университет сътвориха триизмерна реорганизация на лицето и главата на фамозния ренесансов художник Рафаел (Рафаело - итал.) благодарение на гипсова отливка на черепа му, заяви Агенция Франс Прес.

Резултатът от опита потвърждава, че останките, открити в гроба му на Пантеона, в действителност принадлежат на ренесансовия занаятчия.

Анализът на отливката от черепа на Рафаел (1483 - 1520), открит през 1833 година, когато е отворена гробницата на създателя, разрешиха 3D реконструкцията на лицето на ренесансовия художник, умрял на 37 години в Рим и заровен на Пантеона.

" Вече сме сигурни, че останките, открити на Пантеона, сигурно са на Рафаел ", сподели проф. Матиа Фалкони, експерт по молекулярна биология в университета на Рим Тор Вергата. При разкопките към гроба на майстора са открити голям брой други остатъци, евентуално на негови възпитаници.

" Възстановяване на лицето е интердисциплинарна техника, която се основава върху морфологията на черепа и демонстрира лицето сега на гибелта ", изясняват Кристина Мартинес-Лабарга, учител по антропология и Раул Карбон, учител по графичен дизайн, триизмерно моделиране и виртуален дизайн.

" Работата им разрешава за пръв път да бъде доказано, че останките, открити в гроба на Пантеона, са на Рафаел. Това става в годината, когато се означават 500 години от гибелта на създателя ", споделиха от департамента по биология на университета на Рим Тор Вергата, където сравнили резултата от опита с автопортрети на художника.

Изследването, извършено от Центъра за молекулярна антропология за проучване на антична ДНК в департамента по биология на университета на Рим в съдействие с фондация Вигамус и Академия Рафаел, която ръководи музея в родното място на художника, ще бъде основа за бъдещи изследвания върху останките, които да дефинират и други негови белези въз основа на ДНК - цвят на очите, на косата и загар на кожата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР