Учени от Иран и Канада установиха, че редовната консумация на

...
Учени от Иран и Канада установиха, че редовната консумация на
Коментари Харесай

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете орехи?

Учени от Иран и Канада откриха, че постоянната консумация на мастни киселини, които се съдържат в ядките, семената и растителните масла, понижава риска от гибел по всевъзможни аргументи и усилва продължителността на живота. Резултатите от проучванията са оповестени в списание BMJ.

Авторите организираха мета-анализ с повече от 40 научни проучвания, оповестени през интервала 1991-2021 година, в които се изследва въздействието на алфа линоленовата киселина (ALA) върху здравословното положение. Алфа-линоленовата киселина е полиненаситена мастна киселина от групата на по този начин наречените есенциални мастни киселини, която принадлежи към класа на омега-3-ненаситените мастни киселини. Тя се съдържа в растителни артикули като соя, ядки, масло от рапица и ленено семе. 

Общо в тези изследвания са взели участие към 120 000 души на възраст от 18 до 98 години, върху които са водени наблюдения сред 2 и 32 години. Резултатите регистрират и спомагателни фактори като възраст, тегло, тютюнопушене, приложимост на алкохол и физическа интензивност.
 Никога не яжте картофите по този метод, стават рискови! Никога не яжте картофите по този метод, стават рискови!
Здравословното хранене е един от най-ефективните способи за отбрана на нашето здраве. Но също по този начин от огромно значение е методът на пригот...

В последна сметка учените открили, че потреблението на ALA е обвързвана с намаляването на риска от гибел от сърдечно-съдови болести и исхемична болест на сърцето. 

В същото време по-големият банкет на ALA е обвързван с малко по-висок риск от гибел от рак - 63 спомагателни смъртни случая от рак на 120 000 души.

По отношение на дозите, учените настояват, че увеличението на приема на ALA с един грам дневно, еквивалент на една супена лъжица масло от рапица или 0,5 унция орехово масло е обвързвано с 5-процентно понижаване на риска от гибел от сърдечно-съдови болести.

Според тях, би трябвало да се изучи по-задълбочено връзката сред ALA и по-широкия набор на аргументите за гибел, което би дало по-пълна оценка на въздействието на тази мастна киселина върху човешкото здраве. Въпреки благотворното влияние на омега-3 мастните киселини, учените приканват хората да бъдат внимателни към рекомендациите за увеличение на приема им заради избран риск от развиване на рак. Необходими са спомагателни проучвания, с цел да се оцени какъв брой висок е този риск, означават създателите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР