Учени от Института за морски изследвания в Тромс, Норвегия установиха

...
Учени от Института за морски изследвания в Тромс, Норвегия установиха
Коментари Харесай

Учени предвиждат климатична катастрофа в Русия

Учени от Института за морски проучвания в Тромс, Норвегия откриха бързи и внезапни климатични промени в северната част на Баренцово море. Според откривателите този район губи признаците на арктическо море и скоро може да се трансформира в част от атлантическата климатична система. Това би било пагубно за локалните естествени екосистеми, които се населяват от, подвластни от ледената завивка, животни и където се реализира търговски лов на риба, написа Лента.ру.
Баренцово море се състои от два района с разнообразни климатични режими. Северният се отличава с студен климат и свързани с ледената завивка екосистеми, до момента в който на юг доминират меки атлантически условия. Това разделяне се случва, защото в едната част на морето нахлуват топли и солени води от Атлантическия океан, а другата съдържа по-пресни и хладни води от Арктика, които всяка година под натиска на първите отстъпват на север.
Според учените съществена роля в този развой има нарушаването на стратификацията на водните пластове поради понижаването на количествата прясна вода, идваща в морето от топенето на ледовете. При естествен цикъл, когато ледената завивка се топи, повърхността на океана получава хладни пресни води, които основават условия за образуване на нова ледена завивка за идната зима. Същият този лед пази арктическия пласт от директен контакт с атмосферата, а по този начин също компенсира въздействието на дълбоките атлантически пластове, съхранявайки стратификацията. Ако разтопената вода е незадоволително, то стратификацията стартира да се нарушава, а стоплянето и повишението на солеността задействат механизъм за позитивна противоположна връзка, която понижава ледената завивка и надлежно способства за още по-голямо разбъркване в стратификацията на пластовете, като разрешава на дълбоките топли води да се подвигат все по-нагоре.
Като причина за понижаването на постъпленията на разтопена вода учените показват общото намаление на количествата на ледената завивка в Арктика поради световното стопляне. Според тях намаляването на прясна вода е задействало поредност от събития, които в последна сметка ще доведат до възникването на " горещо леке " в Арктика. При това измененията, най-вероятно, ще бъдат необратими и Баренцово море напълно скоро неизбежно ще стане част от атлантическата климатична система. Подобни трансформации са се случвали единствено по време на последната ледникова ера.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР