Учени от Института за биомедицински изследвания Новартис в Масачузетс са

...
Учени от Института за биомедицински изследвания Новартис в Масачузетс са
Коментари Харесай

Тестваха върху хора лекарство, което ще удължава живота до 150 години

Учени от Института за биомедицински проучвания Новартис в Масачузетс са открили, че намесата в клетъчния напредък и удължение живота на клетките ще способства за обновяване на някои от механизмите на имунната система, оповестява Science Alert.

Това е станало ясно в хода на тестването на пробно лекарство против остаряване на имунната система.

Лабораторните проби, включващи шестседмичен курс на приложимост на две медикаменти от 264 доброволци на възраст над 65 години, демонстрират, че намесата в процеса на стареене може да бъде ефикасна единствено на клетъчно равнище.

Изследователите споделят, че блокиране на избрани ензими и протеини може доста да забави процеса на стареене и износването на вътрешните органи - от стомашно-чревния тракт и други храносмилателните органи до мозъка, където невронните връзки на несъмнено равнище на намеса може да се съхраняват дълго време в съвършено положение.

На настоящия стадий от опита учените ревизират успеваемостта на препарат- инхибитор, кадърен да забавя синтеза на рапамицин (mTOR) - характерен ензим, който се натрупва и усилва в стареещия организъм.

Тази молекула, с която имуносупресиращият рапамицин може да се свърже, контролира растежа и оцеляването на клетките и нейното деактивиране води до прекъсване на клетъчния цикъл.

Така, вследствие на теста било открито, че пациентите, които получавали инхибитори, съвсем двойно по-малко са страдали от инфекции през идващите 12 месеца. Това доста понижава риска от гибел от респираторни болести, на който са изложени възрастните хора.

Ако всичко върви по проект през идващите няколко години, биолозите и генетиците дават обещание да стартират тестване на пълноценно лекарство, което може да забави процеса на стареене и да се усили междинната дълготрайност на живота до 120-150 години.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР