Учени от института Солк в Калифорния установиха, че две експериментални

...
Учени от института Солк в Калифорния установиха, че две експериментални
Коментари Харесай

Учени откриха средство срещу стареенето

Учени от института Солк в Калифорния откриха, че две пробни медикаменти против старческо малоумие и заболяването на Алцхаймер - CMS121 и J147, забавят стареенето у здрави мишки, като блокират увреждането на мозъчни кафези, оповестява уеб сайтът MedicalXpress, представен от Българска телеграфна агенция.

В опитите били употребявани мишки, за които е особено бързото стареене. Гризачите приели CMS121 и J147 - субстанции на растителна основа, които поддържат функционалностите на неврони при стареене или заболяването на Алцхаймер. По време на лекуването мишките били на 9-месечна възраст, която се равнява на междинна възраст у хората. Четири месеца по-късно експертите анализирали държанието и паметта на гризачите, както и генетични и молекулярни маркери в мозъците им.

Мишките посочили по-добри резултати на проби за запаметяване спрямо неприелите CMS121 и J147 техни посестрими в контролната група. У приелите CMS121 и J147 гризачи настъпили също промени на клетъчно и молекулярно равнище - останала постоянна интензивността на гени, свързани с митохондриите - произвеждащите сила клетъчни органели. Оказало се, че CMS121 и J147 усилват равнището на значимия за обмяната на веществата ацетилкоензим А. Това усъвършенства действието на митохондриите и забавя допринасящите за стареенето процеси в мозъчните кафези /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР