Учени от Института по науки към Карнеги обявиха, че са

...
Учени от Института по науки към Карнеги обявиха, че са
Коментари Харесай

Учени откриха още 12 луни около Юпитер

Учени от Института по науки към Карнеги оповестиха, че са разкрили още 12 луни към най-голямата планета в Слънчевата система - Юпитер. С това броят на естествените спътници към Юпитер става 79, оповестява EurekAlert.

Астероидите в Слънчевата система имат един генезис

Учени снимаха новородена планета за пръв път

Очаквано, това е най-големият брой луни към която и да е планета в Слънчевата система. Те са били открити по време на търсенето на "Планета Х " - митичната гигантска планета, за която се допуска, че е в орбита след Плутон.

Къде отвън Земята може да има живот

"Юпитер се оказа на пътя на зоната, в която търсихме отдалечени обекти в Слънчевата система и по тази причина по щастлива случайност успяхме да потърсим и за нови луни към Юпитер до момента в който търсим и нови планети в края на Слънчевата система ", разяснява Скот Шепард, началник на изследването.

Учените са прекарали към година в спомагателни разбори на Юпитер, с цел да потвърдят откритите луни. Двете от новите луни са в три групи, което кара учените да считат, че те са останки от други по-големи луни, които са се разпаднали при конфликти. Всички те обикалят в противоположна посока на въртенето на Юпитер, т.е. са ретроградни. Други две, също са артикул на разпаднали се прародители, обикалят в посоката на въртене на газовия колос.

За първи път - видяха по какъв начин черна дупка „ изяжда “ звезда

Гигантска черна дупка озадачи астрономите

Последната луна е най-различна и необикновена. Тя е и много дребна - единствено към 1 км. в диаметър, което я прави най-малката до момента луна на Юпитер. Тя обикаля планетата за към година и половина земно време и пресича орбитите на ретоградните луни и учените не изключват един ден те да се сблъскат.

Данните на учените демонстрират още, че луните са се образували след планетите в Слънчевата система и конфликтите са се случили на доста по-късен стадий. В противоположен случай Юпитер е щял да ги погълне, тъй като са доста дребни - сред един и 3 км. в диаметър и елементарно могат да се повлияят от газ и прахуляк към тях по време на образуването на планетата.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР