Учени от Института по механика на БАН (ИМех-БАН) работят върху

...
Учени от Института по механика на БАН (ИМех-БАН) работят върху
Коментари Харесай

Учени от БАН разработват космическа система за многократна употреба

Учени от Института по механика на Българска академия на науките (ИМех-БАН) работят върху основаването на система за неведнъж потребление на ракетен притежател, която ще е по-евтина, по-безопасна за околната среда и по-ефективна от съществуващите американски разработки за „ преработване " на ракети.
Българските учени са част от европейския план FALCon ( " Formation flight for in-Air Launcher 1st stage Capturing demonstration " ), в който вземат участие още шест партньорски организации от Германия, Австрия, Испания, Белгия и Румъния. Водеща е Германската аеро-космическа организация DLR. През идващите три години планът е финансиран с 2.7 млн. евро от програмата на Европейски Съюз за научни проучвания и нововъведения " Хоризонт 2020 ".
В момента огромна част от употребяваните ракети и съставни елементи просто се изхвърлят във или към атмосферата и даже да бъдат открити, в множеството случаи са в неприятно положение и е невероятно да бъдат възобновени за повторна приложимост. Това прави галактическите полети извънредно скъпи и нездравословни за околната среда. Единственото изключение бяха галактическите совалки на NASA, създадени през 70-те години на предишния век, само че след поредност повреди полетите с тях бяха прекъснати през 2011 година През последните години фирмите SpaceX и Blue Origin на милиардерите Илън Мъск и Джеф Безос вършат опити за отвесно приземяване на първата степен от ракетата върху специфична площадка, което да разреши нейното наново потребление.
Европейският план е още по-иновативен - той планува на връщане към Земята ракетният ускорител да бъде прихващан още във въздуха. „ След отделянето му и навлизането му в атмосферата системата за ръководство и неговите крила разрешават втурване по планираща траектория.



На избрана височина особено планиран дребен безпилотен аероплан, екипиран с въже и куплиращо устройство, захваща планиращия ракетен ускорител и го влачи до уместно място на Земята, което може да се намира на хиляди километри от стартовата позиция на галактическата ракета. Там ускорителят се освобождава и каца независимо сходно на „ безмоторен " аероплан ", изясни ръководителят на плана в ИМех-БАН доцент Валентин Пенев
При европейската разработка има три системи за ръководство, които работят в синхрон - на самолета, на куплиращото устройство и на ракетния ускорител. Първоначалните проби ще се правят с умалени модели.
„ Нашият метод е друг от този в Съединени американски щати. Негово главно преимущество е, че в планиращия ракетен ускорител няма гориво и мотори. По този метод той може да изстреля по-голям товар в Космоса ", уточни доцент Пенев. Освен това при тази идея размера и стартовото тегло на галактическите апарати могат да се понижат, което, дружно с многократното им потребление, мощно редуцира разноските.
В рамките на европейския план екипът на Института по механика (ИМ) на Българска академия на науките създава прецизни аеродинамични модели на ракетния ускорител и на влачещия аероплан.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР