Учени от Хелзинкския университет се отнесли с недоверие към видеото,

...
Учени от Хелзинкския университет се отнесли с недоверие към видеото,
Коментари Харесай

Учени от Хелзинки разбулиха световната мистерия с плъха, който се сапунисва и мие като човек

Учени от Хелзинкския университет се отнесли с съмнение към видеото, което, както заяви БЛИЦ, безусловно взриви интернет и обществените мрежи . Става дума за видео, в което плъх се сапунисва и мие също като човек.

Гризачът, затрупан със сапунена пяна, стои в умивалник на задните си крайници и имитира придвижвания познати на всеки от нас.

Но учените биолози, откакто изгледали деликатно вирусния крип, незабавно разгадали тайната. Оказало се, че на видеото е сниман не плъх, а пакарана, или, както още назовават този тип гризачи - " ужасната мишка " Външно тя прилича на морско свинче и живее в трипическите гори в западната част на басейна на река Амазонка. За пакараните е доста присъща изправената стойка на задните лапи.


Освен това, изясняват учените, зверчето " не си пуска душ ", а просто се пробва да си почисти козината от сапуна, към който не е привикнало. Липидният пласт, който покрива кожага на пакараните, пази козината им от нечистотия и влага. Ето за какво гризачът на видеото е решило сапуна като нечистотия и се мъчи да я почисти с лапичките си, изясняват финландските учени, представени от информационните организации.

Превод: БЛИЦ

Ето и една по-подробна информация що за животно е пакараната


Приличащо на морско свинче, пакарана се счита за третия по величина гризач на планетата. Възрастните животни израстват до 80 см на дължина и тежат от 10 до 15 кг.

Възможно е, точно заради огромните си размери и компактно телосложение тези гризачи да са получили наванието Dinomys. Предците на пакарана са живяли на планетата преди повече от 20 млн. години и са тежали към 700 кг.

За първи път разкрили пакарана през 1873 година в дребен перуански град. Тези гризачи са потайни, срещат се доста рядко, и за това са се считали за изчезнали.

Родината на пакарана са влажните гори на западната страна на Амазонка, на височина от 200 до 2000 метра над морското ниво. Те живеят сами или по двойки и се заселват покрай водоеми- при положение на заплаха реката или дълбокото езеро стават надеждно леговище.

Спокойни и мудни на земята, пакараните с непредвидена лекост се изкачват на дърветата, където се скриват денем. Те водят нощен метод на живот, само че имат прекомерно едва зрение, при търсенето на храна се осланят на нюха и сензитивните възглавнички на лапите. Със своите дълги мощни нокти те събират от земята падналите плодове, листа и нежни филизи на младите растения.

Благодарение на особеното устройство на черепа, пакараните могат да издават звуци, прекомерно мощни за елементарен гризач. Срещайки се с хищниците, те се стараят да защитят уязвимия си гръб. Притискат опашка към скалата или дупката, показват острите си зъби, ускоряват опасността със мощен пълнозвучен плач, споделя zoomania.org.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР