Учени от Харвардския медицински институт откриха механизъм, свързан със стареенето

...
Учени от Харвардския медицински институт откриха механизъм, свързан със стареенето
Коментари Харесай

Експерти откриха механизъм, който е свързан със стареенето

Учени от Харвардския медицински институт откриха механизъм, обвързван със стареенето на имунната система, поради който възрастните хора са с по-голям риск от затруднения в резултат на инфекциозни болести, заяви уеб сайтът MedicalXpress.

 
По време на опити с мишки било открито, че у възрастните гризачи е налице недостиг на Т-клетките, които нападат причинителите на заболявания и също така вземат участие във образуването на имунна памет. Били симулирани сигнали, които предизвестяват имунната система за проникването на патогени, като задачата била да се задействат Т-клетките. Но у възрастните гризачи Т-клетките били с отслабени функционалности, като по-специално растели по-бавно, произвеждали малко количество сигнални молекули и бързо умирали.

 
Учените установили, че в Т-клетките у възрастните гризачи е налице незадоволителна интензивност на метаболитния път, на така наречен метаболизъм на едновъглеродните фрагменти. Става въпрос за поредност биохимични реакции в митохондриите и цитозолите на клетките. В рамките на процеса се образуват аминокиселини и нуклеотиди, които са с роля на строителни блокчета надлежно на белтъци и ДНК. С помощта на метаболизма на едновъглеродни фрагменти Т-клетките се възвръщат и разделят.

Учените добавили в клетките два съставния елемент на едновъглеродния метаболизъм. Това разрешило да се усили разпространяването на Т-клетките и за тях рискът от гибел да намалее.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР