Учени от град Томск установиха, че комарите са привличани различно

...
Учени от град Томск установиха, че комарите са привличани различно
Коментари Харесай

Изчислиха любимата кръвна група на комарите

Учени от град Томск откриха, че комарите са привличани друго съгласно кръвната група на хората и за тях е най-вкусна нулевата.

Изследователи от Сибирския държавен медицински университет установили, че тези кръвопиещи инсекти кацат на кожата на хората с кръвна група от първа група /нулева/ два пъти по постоянно, спрямо тези от група А /втора група/, написа "Монитор ".

Съществуват и други фактори, с помощта на които комарите се насочват безпогрешно към "най-вкусния " за тях човек в тълпата. Тези инсекти са привличани от високите равнища на метаболизъм, от нарасналата температура и от човешкия аромат.

Колкото по-високо е равнището на метаболизма на даден субект, толкоз повече въглероден двуокис той изпуска в околната среда. А това го прави прелъстителен за комара, защото този газ ориентира рецепторите на насекомото при разкриване на източници на храна. Поради тази причина комар е по-вероятно да ухапе възрастен човек, а не дете, бременни дами, хора с висок показател на телесна маса, а също по този начин и хората на физическия труд.

Изследователите открили, че тези досадни за индивида насекоми бързо се приспособяват и стават устойчиви на най-разпространените средства за отбрана, които използваме против тях. Поради тази причина доста от аерозолните репеленти към този момент не са ефикасни. Най-непробиваема към този момент е ултразвуковата отбрана против тях.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР