Учени от Гърция успешно реконструираха лицето на гръцка девойка, която

...
Учени от Гърция успешно реконструираха лицето на гръцка девойка, която
Коментари Харесай

Сърдитата Зора: Как са изглеждали жените преди 9000 години

Учени от Гърция сполучливо реконструираха лицето на гръцка госпожица, която е живяла преди 9000 години, съобщи организация Ройтерс. Момичето е на възраст сред 15 и 18 години и е кръстена Авги, или в превод от гръцки – Зора.

Авги е живяла към 7000 г.пр.н.е. в мезолита – времето, което се счита за зората на цивилизацията. Именно заради тази причина учените кръщават момичето по този начин.

Зъби и кости на девойката са открити през 1993 година в пещерата Теопетра в Тесалия.

Реконструкцията е осъществена от проф. Манолис Папагрикоракис, който е зъболекар. Той направил силиконова реконструция на лицето на Авги от глинена отливка на главата ѝ.

Момичето е с изпъкнала челюст, евентуално поради публикуваната процедура да се дъвче животинска кожа, с цел да стане по-мека.

Запитан от публицисти за какво Авги наподобява толкоз ядосана, проф. Папагрикоракис дал отговор: „ Било е невероятно да не бъде ядосана в онази епоха”.

Авги е била анемична и евентуално е страдала от скорбут. Има доказателства за проблеми в бедрата и други болести, които евентуално са затруднявали придвижванията ѝ и са съдействали за гибелта на момичето.

От гръцкото Министерство на културата означават, че пещерата Теопетра е била обитаема още преди 100 хиляди години. Там са открити сечива от епохите на палеолита, мезолита и неолита, както и съдове от неолита.

Лицето на ядосана Авги е изложено в музея на Акропола в Атина.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР