Учени от Фуцзянския педагогически университет в Китай откриха в Западна

...
Учени от Фуцзянския педагогически университет в Китай откриха в Западна
Коментари Харесай

Специалисти откриха най-древната форма на сложен живот на Земята

Учени от Фуцзянския педагогичен университет в Китай откриха в Западна Австралия следи от най-древната форма на комплициран живот на сушата, заяви Физ.орг.

Става въпрос за организъм, който принадлежи към групата на лигавите гъби и се е срещал преди съвсем 2 милиарда години. Научното му наименование е Myxomitodes stirlingensi.

Следите с дебелината на косъм от биологична интензивност са открити в скали в планината Стърлинг. Първоначално се предполагало, че е допустимо да са оставени от морско животно, да вземем за пример морски червей, великански амебоиди от типа Gromia или да са разследване от естествено злополучие. Резултатите от ново проучване обаче демонстрираха, че следите най-вероятно са от лигави гъби миксомицети, които са живели през палеопротерозоя дружно с цианобактерии и микроскопични гъби.

Макар лигавите гъби да не са многоклетъчни, учените считат, че типът M. stirlingensi е дал своя принос за еволюцията на многоклетъчните.

Гъбите миксомицети са амебоподобни организми, които живеят в почвата и ловуват бактерии и други микроорганизми. При дефицит на хранителни субстанции образуват псевдоплазмодий - многоядрено вегетативно тяло, което може да се придвижва. След това образуват нещо като торбичка, напомняща плодно тяло на гъба. След известно време обвивката на торбичката се раздира и се разпръскват спори.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР