Учени от Финландия са създали иновативен биоматериал, съчетавайки целулозни влакна

...
Учени от Финландия са създали иновативен биоматериал, съчетавайки целулозни влакна
Коментари Харесай

Тъкан от дървесни влакна и паяжина може да замести пластмасата

Учени от Финландия са основали новаторски биоматериал, съчетавайки целулозни нишки от дървесина с протеина в паяжината на паяците. Материалът е доста здрав и резистентен, като в същото време е запазил и еластичността си.

Екипът, основал новия материал, се надява, че той ще откри приложение в медицината, текстилната промишленост, като екологичен сурогат на пластмасата и в опаковките.

Професор Маркус Линдер отбелязва, че в природата има огромно многообразие от субстанции, които бихме могли да използваме, предотвратявайки големите вреди, които микропластмасата нанася на околната среда.

Изследователите извлекли целулозни нанофибри от влакно на бреза, построили от него конструкция, сходна на скеле и я изпълнили с паяжина. Но това не би трябвало да тревожи бранителите на животните - в опита не е взел участие нито един паяк. Паяжината била синтезирана в лабораторни условия благодарение на бактерии, в които била импортирана синтетична ДНК за производството на нужното вещество.

" Тъй като знаем структурата на ДНК, можем да я копираме и да я използваме, с цел да произведем белтъчните молекули, изграждащи паяжината. Те ще бъдат химически сходни с тези в нишките на паяжината, основана от същински паяк. ДНК съдържа цялата тази информация в себе си ", споделя Професор Линдер.

В бъдеще учените ще могат да синтезират същото вещество, само че с подобаващи промени за приложение в разнообразни посоки. В момента те работят върху основаването на нови импланти, обекти, устойчиви на удар и други артикули. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР