Учени от Факултета по архитектура и дизайн към Университета Султан

...
Учени от Факултета по архитектура и дизайн към Университета Султан
Коментари Харесай

Подземията на Света София крият още тайни

Учени от Факултета по архитектура и дизайн към Университета Султан Мехмед Фатих (FSMVÜ) изследват подземната инфраструктура на храма Света София – плетеница от тунели, гробници и резервоари. „ Както от горната страна, по този начин и под повърхността Света София има богата история. На четири метра под повърхността открихме хипогеум (гробница), издигнат доста преди издигането на храма. Това в действителност е най-старата архитектурна конструкция, открита в непосредствена непосредственост до Света София, която е била обвързвана с други посредством прибавяне на водостоци през идващите години ”, изясни пред Daily Sabah проф. Хасан Фърат Дикер, началник на екипа.

Входът към подземията е елементарен железен похлупак под кестен югозападно от храма. Преди две години откриватели картографират подземната инфраструктура, за която се счита, че защищава Света София от настъплението на подпочвените води и служат за естествена вентилационна система. Те основават  триизмерни изображения на тунелите, чиято дължина е към 1 километър. В североизточната част на храма откриват трикамерна гробница, която датира от IV век след новата епоха. На два метра под градината пред северозападната фасада екипът открива истинския атриум на Света София.

 „ Целта ни беше да документираме суперструктурата на Света София, с цел да повишим осведомеността за съществуващите проблеми “, означи Дикер. Проучването, документирането и съхраняването на подземните структури е значимо както за опазването на постройката, по този начин и за разкриването на подземията, с които е обвързвана с града.

Екипът вади на повърхността към 4 тона парчета и наноси. Проучванията на тунелите не престават. Според някои митове те стигат до Девическата кула и даже до Принцовите острови в Мраморно море. Проф. Дикер счита, че тайните проходи са употребявани и за хранилища и се нуждаят от сериозна реституция.

Не за пръв път подземията на Света София са обект на изследване. През 2009 година екип от водолази и режисьорът Гьоксел Гюленсой се гмурнаха в голям контейнер, който се намира под нефа на храма. Целта бе да бъде изследвана връзката на резервоара с акведукта и двореца Топ Капъ. Екипът се опита да откри тайните тунели от двореца Текфур до островите.

Архитектурното украшение в сърцето на Истанбул има трагична история. Първата базилика на това място на Златния рог е издигната по времето Константин I през 325 година върху основите на езически храм. Неговият наследник Констанций II я освещава през 360 г.По време на протест през 404 година против свети Йоан Златоуст, тогава патриарх на Константинопол, избухва пожар, който унищожава първия храм. Той е повдигнат още веднъж от римския император Констанс I. Възстановената постройка е наново осветена през 415 година от Теодосий II. Църквата още веднъж става жертва на пожар, запален от въстанието Ника от януари 532 година по времето на император Юстиниан I, който подрежда на същото място да бъде издигната Църква на светата Премъдрост Божия. Той разпорежда на архитектите Исидор от Милет и Антемий от Трал задачата да построят най-голямата християнска постройка в света. Строителството е приключено през 537 година

През вековете храмът е бил изложен на естествени бедствия и разнообразни метеорологични събития. Великолепната постройка е служила за православна черква в продължение на 916 години, като музей - 86 години, и близо 500 година като джамия. През 1985 година Света София е включена в Списъка на международното културно завещание на ЮНЕСКО. Той е измежду най-хубавите туристически дестинации в Турция и остава отворен за локални и задгранични гости.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР