Учени от Европейската комисия(ЕК) разработиха нов контролен материал за проверка

...
Учени от Европейската комисия(ЕК) разработиха нов контролен материал за проверка
Коментари Харесай

Нов контролен материал за проверка на тестовете за коронавирус разработиха учените в ЕK

Учени от Европейската комисия(ЕК) създадоха нов надзорен материал за инспекция в лаборатории на вярното действие на тестванията за ковид и попречване на неправилни негативни проби.
По този мотив еврокомисарят за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел съобщи: „ Това е образец за науката на Европейски Съюз в деяние – да бъдем в поддръжка и изгода на жителите при рецесия, тъкмо когато е належащо и където е належащо. Съвместният проучвателен център към Европейска комисия (JRC) разпознава този проблем пред оправянето с рецесията и незабавно се зае с неговото решение. Новият надзорен материал ще усъвършенства качествата в Европейски Съюз да отговорим на рецесията и ще предотврати загубата на скъп запас за осъществяване на неефективни проби “.
Стела Кириакиду, комисар за опазване на здравето и сигурност на храните, разяснява: „ Бързите и ефикасни проби са в основата на нашата тактика за битка с ковид. Работата на учените в Европейската комисия за създаване на нов надзорен материал ще разреши инспекцията на към 60 милиона теста. Това е значим триумф на нашите учени, който ще е от сериозна значимост и сега, в който стартираме да понижаваме ограниченията за обществена отдалеченост “.  
Скорошно проучване на Европейския съюз сподели, че неналичието на положителен надзорен материал е едно от главните провокации пред лабораториите за обезпечаване на дейно тестване. Позитивният надзорен материал подсигурява, че тестванията ще дават правилни резултати. По този метод материалът подсигурява, че тестванията не дават негативни резултати при инфектирани хора. Материалът съставлява синтетична, не-заразна част от вируса.
Той ще бъде възложен на упълномощени лаборатории в държави-членки на Европейски Съюз. Готови за изпращане в лаборатории на Европейски Съюз са 3 000 екземпляра. Те отиват в това число и в главните референтни вирусологични центрове, както и в лечебни заведения. Пробите са мощно съсредоточени.Материалът е с висока централизация, заради което доста дребен размер е задоволителен за надзор на един тест. По този метод един образец от материала дава опция за надзор на до 20 000 самостоятелни теста. С 3 000-те екземпляра, които ще бъдат предоставени на национални лаборатории, могат да бъдат тествани до 60 милиона теста. 
Контролният материал е универсално използван, написа в интернет страницата на Европейска комисия.
Вирусът SARS-CoV-2 мутира бързо. Това значи, че през днешния ден има семейство вируси SARS-CoV-2. Контролният материал, планиран от учените от JRC, се основава на частта от вируса, която е останала постоянна след разновидността на вируса.
Това значи, че контролният материал е изцяло съчетаем с формалните способи, предложени от СЗО, прилагани в Европейски Съюз, в Азия и Съединени американски щати, с цел да се откри съществуването на SARS-CoV-2. 
Материалът може да се употребява и за сравняване и валидиране на многочислените тестови комплекти, създадени понастоящем в целия свят.
Контролният материал е създаден от немска биотехнологична компания въз основата на план на JRC и по-късно валидиран от специалисти от лабораторията на JRC.
В България материалите са към този момент предоставени на четири упълномощени лаборатории - в София (две лаборатории), Варна и Стара Загора.
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 1 април
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР