Учени от Джорджийския университет в САЩ са успели за първи

...
Учени от Джорджийския университет в САЩ са успели за първи
Коментари Харесай

Учени създадоха гущери албиноси с помощта на технология за генно редактиране

Учени от Джорджийския университет в Съединени американски щати са съумели за първи път да редактират генома на влечуги, създавайки мини-гущери албиноси благодарение на технологията CRISPR-Cas9, съобщи Франс прес, базирайки се на обява в сп. "Сел прес ".

Специалистите се надяват, че операцията ще помогне за по-доброто схващане на проблеми със зрението при хора.

"Подходите и методите за манипулиране на ембриони на влечуги са малко, за разлика от други типове ", споделя съавторът на проучването Дъг Менке.

Технологията CRISPR-Cas9 се употребява върху мишки, кокошки и някои типове риби и жаби. Китайски академик провокира скандал, прилагайки я върху човешки ембриони.

Методът, прочут като "молекулярна ножица ", нормално се ползва върху оплодени яйцеклетки. Технологията обаче е мъчно използвана при животни, които снасят яйца.

При влечугите е мъчно да се дефинира когато тъкмо е оплодена яйцеклетката, защото женските съхраняват семенната течност през относително дълъг интервал преди оплождането.

Твърде ранното инжектиране на CRISPR крие заплаха от унищожаването на яйцеклетката. Ако технологията се приложи късно, ембрионът ще е едър и мембраната му ще е прекомерно твърда, с цел да може да бъде пробита без риск.

Учените обаче са открили, че транспарантната мембрана на яйчниците им разрешава да виждат овоцитите, които скоро ще бъдат оплодени. Специалистите са инжектирали CRISPR директно преди оплождането. Подходът им е "сработил ".

Защо учените са решили да основат гущери албиноси? Първата причина е явна: "Ако забележим бебе албинос, знаем, че методът дава резултат ", споделя Менке.

Другата причина е, че потискането на гена на тирозиназата цели да провокира албинизъм, само че без да убива животното.

Подобни операции интригуват учените, защото при хората, наранени от албинизъм, постоянно се следят проблеми със зрението. Изследвайки гущери, експертите се надяват да научат по какъв начин въпросният ген въздейства върху развиването на ретината.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР