Учени от Джорджийския технологичен институт в САЩ са създали по

...
Учени от Джорджийския технологичен институт в САЩ са създали по
Коментари Харесай

Учени създадоха материал, който се самоунищожава на дневна светлина

Учени от Джорджийския софтуерен институт в Съединени американски щати са основали по поръчка на министерството на защитата полимер, който се самоунищожава под въздействието на слънчева светлина, оповестява уеб сайтът Phys.org.

За задачата експертите са присъединили в полимера фоточувствителна добавка, която всмуква светлината и катализира деполимеризацията. Полимери от този вид могат да бъдат употребявани за произвеждане на парашути и безпилотни летателни апарати, които могат да изчезнат " по команда " незабавно след приложимост.

Учените също така са измислили по какъв начин да спрат деполимеризацията или да я отсрочат за несъмнено време - час, два или три.

Технологията има капацитет и за невоенна приложимост. Например, откривателите са основали изчезваща смола за краткотрайно лепило, която може да се употребява в строителни материали. Специалистите виждат евентуалното й приложение и в датчици за наблюдаване на околната среда, които откакто приключат събирането данни, да бъдат унищожавани, с цел да се избегне замърсяването й.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР