Учени от Датския технологичен институт идентифицираха неизследван механизъм на епигенетичната

...
Учени от Датския технологичен институт идентифицираха неизследван механизъм на епигенетичната
Коментари Харесай

Учени се доближиха до създаване на живи фабрики за производство на лекарства

Учени от Датския софтуерен институт идентифицираха неразучен механизъм на епигенетичната регулация, при който метилни групи се причисляват към веригата на ДНК, заяви " Физ.орг ", представен от Българска телеграфна агенция.

Това разрешава да се основат живи " заводи " за произвеждане на разнообразни субстанции.

Специалистите открили кои ензими, известни като метилтрансфераза, дават отговор за метилирането у микроорганизмите. В бъдеще това ще разреши да бъдат основани организми с избрани метиломи - цялост от метилни групи, свързани с ДНК. След като се знае кой ензим води до вкючването или изключването на даден ген, ще може в клетка на микроорганизъм да се вкарат нови гени и да се подсигурява действието им.

Вкараните благодарение на способи на генното инженерство фрагменти ДНК ще се разпознават от организма като непознати, защото не са метилирани вярно. Това е проблем при основаването на клетъчни " заводи " за произвеждане на медикаменти, биохимични съединения и хранителни съставки.

Изследователите конструирали разнообразни плазмиди - съдържащи генетична информация пръстеновидни молекули ДНК у бактериите. Плазмидите съдържали гени метилтрансфераза и избрани фрагменти ДНК, които служат за цел за метилиращи ензими.

След като фрагментите ДНК били метилирани, учените ги секвенирали, изяснявайки кои от тях са били подвластни на въздействието на ензими.

По този метод били избрани особеностите на метилирането у два микроорганизма - бактериите Moorela thermoacetica и Acetobacterium woodii.

Те имат 23 гена метилтрансфераза и едвам 12 разнообразни фрагмента ДНК. Метилирането на 11 фрагмента ДНК било обвързвано с действието на съответен ензим. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР