Учени от Държавния университет в Санкт Петербуг (СПбГУ) откриха в

...
Учени от Държавния университет в Санкт Петербуг (СПбГУ) откриха в
Коментари Харесай

В Камчатка откриха нов минерал, подходящ за електромобилни батерии

Учени от Държавния университет в Санкт Петербуг (СПбГУ) откриха в Камчатка нов тип минерали, от които могат да се създават акумулатори за електрически автомобили. Структурата на петровита, както е кръстен минералът, го прави подобаващ за потребление в йон-натриеви батерии - евтина опция на всеобщо публикуваните йон-литиеви аналози.

Йон-натриевите батерии имат по-големи размери и не са изключително привлекателни за производителите на мобилни устройства. За сметка на това стават за зареждане на едрогабаритни потребители като електрически автомобили и за стационарни складове на електрическа енергия.
 В Камчатка откриха нов минерал, подобаващ за електромобилни акумулатори

Петровитът се състои от атоми О2, сяра и мед и има пореста конструкция. Кухините в него са съединени от каналчета, по които могат да се движат релативно дребните атоми на натрия. Това прави минерала йонно проводим и подобаващ за потребление в качеството на катод за акумулатори.

Петровитът е кръстен на кристалографа от СПбГУ проф. Томас Георгиевич Петров. Той и учениците му Аркадий Глинкин и Сергей Мошинкин основават първата в света технология за изкуствено обработване на ювелирен малахит.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР