Учени от държавния университет в Кайро развълнуваха световната общественост в

...
Учени от държавния университет в Кайро развълнуваха световната общественост в
Коментари Харесай

Нов метод обезсолява водата само за минути

Учени от държавния университет в Кайро развълнуваха международната общност при започване на месеца с новината, че са разкрили бърз и извънредно ефикасен способ, посредством който морската вода се обезсолява единствено за минути.

Повсеместното понижаване на водния запас е проблем, който учените от целия свят се пробват да решат от десетилетия. Стремежът им е да открият бърз, елементарен, само че и стопански преференциален способ, с който да придвижват вода до нуждаещите се селскостопански региони.

Новият способ на арабските обучение се основава на специфични мембрани, които притеглят солта, трансформирайки животворната течност в сладка – за консумация и напояване. С нашата технология мръсната морска вода става като тази, която си наливате от чешмата, похвали се водещият на научния екип Раджит ал Атар.

Изследователите употребявали мембрани, съдържащи пудра от целулозен ацетат, който е доста на ниска цена за изработка в Египет. Пудрата работи в комбиниране с други съставни елементи, с цел да се свърже със солените частици, до момента в който те минават през мембраната. По този метод те основали един тип филтър, който улавя солта, и по-късно тя бързо се изпарява.

Създаденият от тях пречиствателен способ доста наподобява на други типове филтри, улавящи частици и микроби.

 Солена вода

След като това стане, следва вторият развой в технологията им. Водата се нагрява, до момента в който се изпари. Подобно на дестилацията, по-късно водната пара се кондензира и по този метод се отървава от други примеси. Резултатът е бистра и чиста вода, която става за пиянство, без значение какво е било първичното ѝ наличие.

Египетските учени разгласиха своя труд в научното списание Уотър сайънс енд технолоджи. Те считат, че с труда си са дали на човечеството способ, с който вода, инфектирана с голям брой замърсители, може да бъде елементарно и преференциално стопански третирана за битови и селскостопански потребности. До в този момент този развой бе доста безценен и трудоемък и заради тази причина се избягваше от националните държавни управления.

Системата може да се построи от евтини, локално създадени материали, което я прави по-рентабилна и лесна за разпространяване. Другото преимущество на този способ е, че не изисква електричество. Това резервира разноските ниски и дава опция методът да се употребява за пречистване съвсем на всички места, даже и в изостаналите селски региони.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР