Учени от Чикагския университет заключиха, че Хомо сапиенс не произхожда

...
Учени от Чикагския университет заключиха, че Хомо сапиенс не произхожда
Коментари Харесай

Учени опровергаха популярна теория за произхода на човека

Учени от Чикагския университет заключиха, че Хомо сапиенс не произлиза от австралопитеците седиба. Като най-вероятни прадеди на актуалния човек са посочени австралопитеците афаренсис, станали известни от фосилите от Луси (първите открити фосили на австралопитек са от женски жанр и са наречени от своите откриватели Люси - б.р.), заяви Лента, представена от Българска телеграфна агенция.

Специалистите са основали генеаложка карта на 28 двойки от разнообразни типове хоминиди и потомците им, като взели под внимание възрастта на първите открити фосили. В един-единствен случай вкаменелостите от прародителя се оказали по-стари от тези на неговия потомък - при Хомо еректус и еволюиралия 100 000 - 200 000 години по-късно от него Хомо антесесор. При това е известно, че австралопитеците седиба са с 800 000 години по-млади от най-ранните фосили, свързани с рода Хомо.

Учените стигнали до извода, че в случай че типът е просъществувал към 0,97 милиона години, вероятността вкаменелост от него да е по-млада от хипотетичния му потомък е 0,9 %. Това е допустимо, в случай че първичният тип съществува след отделянето на нови еволюционни клони от него.

Някои експерти считат, че точно това се е случило с австралопитеците седиба. Новите данни обаче демонстрират, че тази възможност е напълно дребна.

По думите на учените Луси и роднините й са най-вероятните прадеди на индивида измежду известните до момента антични хоминиди.

Но остава и вероятността главните прадеди на индивида да не са открити.

Резултатите от проучването са оповестени в Ars Technica.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР