Учени от Буркина Фасо използваха ново оръжие в борба срещу

...
Учени от Буркина Фасо използваха ново оръжие в борба срещу
Коментари Харесай

Учени пуснаха стерилизирани комари в Буркина Фасо срещу маларията

Учени от Буркина Фасо използваха ново оръжие в битка против маларията и навлязоха в внимателен спор по биоетика, като пуснаха хиляди генетично стерилизирани комари в природата, заяви Ройтерс.

Експериментът е първият по рода си, излязъл от лабораторията. При потребления способ се редактира ген, който по-късно се популяризира в популацията - в тази ситуация пречи на възпроизводството, предава Българска телеграфна агенция.

Инвестициите в медикаменти, мрежи срещу комари и инсектициди забавиха настъплението на маларията през последните 20 години, в Африка, където са 90 % от случаите в света. Болестта обаче отново е умъртвила повече от 400 000 души на континента през 2017 година

" Конвеницоналните средства, с които разполагаме, към този момент доближиха максимума си " - доктор Абдулайе Диабате, който управлява опита за фондацията " Бил и Мелинда Гейтс ".

Учените са пуснали генно модифицираните комари в Сурукудинга, село в западната част на страната. Комарите са инжектирани като ембриони с ензим, който популяризира блокираща женската репродукция трансформация. Той работи единствено при три съществени типа инсекти от повече от 3500 съществуващи в света.

Целта на плана не е да ликвидира комарите, а да понижи гъстотата им.

В лабораторни условия опитът е осъществен в лондонския Имперски лицей. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР