Учени от Бристолския университет изследваха топенето на антарктическия ледник Пайн

...
Учени от Бристолския университет изследваха топенето на антарктическия ледник Пайн
Коментари Харесай

Специалисти изследваха промени в най-опасния ледник в света

Учени от Бристолския университет изследваха топенето на антарктическия хладилник Пайн айлънд, чийто загуби на лед евентуално имат забележителен принос за повишение на морското равнище, заяви Физ.орг. Оказа се, че скоростта на топенето му се е трансформирала.

Било открито, че обвързваните с изтъняването му процеси са по-сложни, в сравнение с се предполагаше до момента. Специалистите заключили, че понастоящем скоростта на размразяване е най-висока по дължината на постепенно придвижващите се краища на Пайн айлънд, до момента в който в ствола на ледника е намаляла 5 пъти от 2007 година, предава Българска телеграфна агенция.

Ледникът Перуника се плъзна с 5 метра

Направените въз основа на модели разнообразни прогнози са спорни. Някои модели сочат, че загубата на лед може внезапно да се усили през идващите няколко десетилетия, до момента в който други навеждат на мисълта за по-бавен развой.

Пайн айлънд е считан за най-опасния хладилник, тъй като се топи по-бързо от останалите ледници. По мнението на експертите, този развой е необратим.

Новото проучване разкри, че е малко евентуално да се стигне до бързо пренасяне на линията на заземяване, където ниската част от ледника се отделя от морското дъно. Ледникът обаче ще продължи да губи от масата си със скорост, която е малко по-голяма от сегашната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР