Учени от Бразилия и САЩ смятат, че са открили каква

...
Учени от Бразилия и САЩ смятат, че са открили каква
Коментари Харесай

Води ли стресът наистина до побеляване на косите

Учени от Бразилия и Съединени американски щати считат, че са разкрили каква е връзката сред напрежението и побеляването на косите, предава Би Би Си.

Според изследване на откриватели от университетиет в Сао Пауло и Харвард, стресът води до увреждане на група стволови кафези, които дават отговор за пигментацията на кожата и косата.

Учените стигат до това умозаключение, откакто организират опит с мишки, които са били изложени на високи равнища на стрес. Натоварването, което са изпитали мишките, е довело до обособяване на адреналин и кортизол, а това до повишение на тяхното сърцетуптене и кръвното налягане. Този развой е ускорил изчерпването на стволовите кафези, които създават меланин за космените фоликули. Така мишките с тъмнка четина са побелели напълно  в рамите на няколко седмици.

„ Знаем сигурно, че стресът е виновен за тази съответна в цвета на кожата и косата и по какъв начин тъкмо протича този развой. “ споделя професор Я-Чей Шу от Харвардският университет

„ Негативният резултат от напрежението, който установихме, обаче надвиши доста моите упования. Само след няколко дни стволовите кафези, които регенерират пигмента, бяха изгубени. Веднъж откакто те изчезнат, няма метод този пигмент да бъде възобновен – вредите са необратими “, прибавя той.

В последвал опит учените откриват, че могат да блокират измененията, като дават на мишките лекарство против високо кръвно налягане. Освен това, когато съпоставят гените на мишките, които са подложени на стрес, с други гризачи, те могат да разпознават протеинът, виновен за заличаването на стволовите кафези.

Изследванията са още в началния си стадий и досега не е ясно дали те може да имат приложение при хората, само че учените се надяват, че един ден те ще оказват помощ за основаването на лек, който да помогне за закъснение на процеса на побеляване на косата.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР