Учени от БАН в партньорство със свои колеги от СУ

...
Учени от БАН в партньорство със свои колеги от СУ
Коментари Харесай

Учени от БАН създадоха революционна екобатерия

Учени от Българска академия на науките в партньорство със свои сътрудници от СУ „ Св. Климент Охридски “ сътвориха батерия от ново потомство, която ще провокира гражданска война в съхраняването на сила. Става дума за истинска българска разработка на безвредна, евтина и безвредна за околната среда презаредима батерия на основата на натрий. Тя може да се комбинира с литиево-йонните акумулатори или даже да ги размени напълно в редица приложения. Голямото достижение на нашите учени е създаването на нов вид електроди от налични материали като сулфатните соли, които са необятно публикувани и могат да бъдат открити даже на Марс.

Водеща организация в плана е Институтът по обща и неорганична химия при Българска академия на науките. Партньори са Институтът по електрохимия и енергийни системи на Българска академия на науките и Факултетът по химия и фармация на СУ „ Св. Климент Охридски “.

В батерията на бъдещето литиевите йони са сменени с по-евтините, по-безопасни, по-екологични и елементарно налични в природата натриеви йони, като механизмът на деяние е непокътнат. Като първа стъпка откривателите от Института по обща и неорганична химия са основали нови електродни материали, подобаващи за обратимо включване на натриевите йони, без да се наруши тяхната конструкция. От тези материали е конструирана моделна натриево-йонна клетка, която е подложена на електрохимични проби в института. В същото време учените от университета са моделирали на атомно равнище процесите в електролитния разтвор на батерията, с цел да ги изучат и ръководят целеустремено в бъдеще.

Едно от главните преимущества на новата натриево-йонна батерия е акумулирането на сила от възобновими източници. Това е изключително значимо на фона на непрекъснато растящия дял на възобновимите източници в производството и потреблението на сила в стопанската система и бита по целия свят.

Използването на натриевите йони за запазване на сила ще откри скъпо приложение и в електрическите автомобили, където оптималният пробег, цената и времето за зареждане са от първостепенно значение. Специално за автомобилната промишленост се създава хибриден вид – литиево-натриева батерия, която съчетава високата мощ на литиево-йонната с ниската цена на натриево-йонната. „ Това е пилотен план с многообещаващи първични резултати, само че постигането на крайната цел изисква още изследвания, тествания и средства “, изясни проф. Радостина Стоянова от ИОНХ-БАН.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР