Учени от Балтийския федерален университет Имануел Кант в Калининград създадоха

...
Учени от Балтийския федерален университет Имануел Кант в Калининград създадоха
Коментари Харесай

Робохлебарка - новият супер разузнавач

Учени от Балтийския федерален университет Имануел Кант в Калининград сътвориха най-дребния роботизиран разузнавач в света. Специалистите от университетския софтуерен отдел оповестиха, че са завършили сполучливо опитите за експериментиране на разследващите качества на направената от тях роботизирана хлебарка.

Според тях творението им ще донесе доста изгоди както за шпионските служби на Русия, по този начин и на избавителните. Специално вторите ще могат да ги употребяват за търсене на затрупани под срутили се постройки и оживели в горящи здания хора.

Възложител на робохлебарката е съветска организация, която в техническите условия е показала, че роботът би трябвало оптимално да наподобява на хлебарка, оповестиха от университета. Разузнавателната машинка има тип, изцяло наподобяващ хлебарка. Специалистите са се погрижили даже придвижванията ѝ да са сходни. За първообраз е взет южноамериканският тип Blaberus Giganteus.

Миниатюрният разузнавач може да се движи с невероятните 30 сантиметра в секунда. Неговата дължина е 10 сантиметра, а тежестта му е 8 грама. Машинката може да носи спомагателна тежест от 10 грама, като учените са планували това ѝ свойство, с цел да може при потребност на нея да бъдат вградени дребна камера или подслушвателно устройство.

Правилната посока на придвижване на насекомовидния Бонд се управлява посредством свръхчувствителни датчици, система от контактни и безконтактни сензори за разкриване и отбягване на трудности. С тяхна помощ устройството може да се ориентира безпогрешно на всевъзможен терен.

Учените са съумели да основат робохлебарката единствено за седем месеца. Те не могат да кажат, по разбираеми аргументи, по кое време и дали тяхното откритие ще влезе в приложимост на държавните служби, само че проектът им е до края на 2020 година да бъде разполагаем на избавителните служби в Руската федерация.

Опити за основаване на електронно насекомо е имало и по-рано, само че никой не е съумял да го направи толкоз дребно.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР