Учени от Българската академия на науките разработват универсална ваксина срещу

...
Учени от Българската академия на науките разработват универсална ваксина срещу
Коментари Харесай

Учени от БАН разработват универсална ваксина срещу всички щамове на грипа

Учени от Българската академия на науките създават универсална ваксина против всички варианти на грипа, основана на ДНК. Докъде е стигнала работата на експертите имунолози от Института по микробиология и по кое време ще внедрена имунизацията ревизираха репортерът Яна Тодорова и операторът Венцислав Ценков.

София

Дори да се сътвори ваксина, която работи върху настоящите варианти, тя няма по какъв начин да бъде ефикасна против вирусите през идващия сезон.
Доц. Андрей Чорбанов - Институт по микробиология към Българска академия на науките: " Причината в това е,че доста от вирусите се трансформират извънредно бързо своята повърхнина, с която заблуждават имунната система, само че постоянно във вирусите могат да с открият общи съставни елементи, които остават непроменени с времето, които могат да бъдат разпознати от имунната система. "
Новата ваксина ще бъде основана точно на основата на общото ДНК на грипния вирус. По създаването работят към 15 експерти от Института по микробиология към Българска академия на науките с началник доцент доктор Анрей Чорбанов. Учените към този момент са подготвени с прототипа.
Доц. Андрей Чорбанов - Институт по микробиология към Българска академия на науките: " Това съставлява една ДНК ваксина, която ще бъде ваксинирана върху ДНК. Тя има насочващ механизъм, тъй че ще заведе тази вирусна парченце непосредствено до клетките, които са директно виновни за реализация на имунния отговор. По този метод отбрана на организма може да бъде осъществена отбрана с хиляди пъти по-малко материал, в сравнение с със общоприетите ваксини. " Доц. Анрей Чорбанов - Институт по микробиология към Българска академия на науките: " Те ще бъдат безусловно безвредни, което е най-важното за тях и извънредно характерни - няма да имат страничните реакции, които имат сегашните ваксини. "
Но внедряването ѝ може да отнеме доста време.
Доц. Андрей Чорбанов - Институт по микробиология към Българска академия на науките: " За страдание този път е дълъг, тъй като се базира на извънредно доста проби, с цел да се подсигурява безвредността и успеваемостта на тази ваксина - това нормално са 7-8 до 10 години тестване върху действителни пациенти, само че нашата актуалност е в положение да съкратява тези проби. "
Специалистите учат още и човешкия автоимунитет, създават и модели против алергията от домашния прахуляк.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР