Учени от България и Македония откриха скелетни останки от мастодонт

...
Учени от България и Македония откриха скелетни останки от мастодонт
Коментари Харесай

Български и македонски учени откриха останки на животно на 8 млн. години

Учени от България и Македония откриха скелетни остатъци от мастодонт - голямо животно, живяло преди 8 милиона години.

Палеонтолозите са разкрили останките в находище на територията на Македония, в Долни Дисан. Там учените търсели остатъци на грекопитек.

Експедицията е по самодейност на Българската академия на науките (БАН), само че тази година се финансира от министерството на културата на Македония, съобщи Българска национална телевизия.

Учените от дълго време знаели за това находище. Преди 8 милиона години на мястото е текла пълноводна река и растителността е била саванна, сходна на тази в Африка.

Находка е огромен триумф за учените.

Ръководителят на палеонтологичната експедиция проф. Николай Спасов от природо-научния музей на Българска академия на науките съобщи, че през днешния ден останката през днешния ден е камък, фосил, само че преди в миналото е била слонова кост. " Това е бивникът на животното. То в действителност е като пън на дърво, грамадно животно. Това е мастодонт от рода Херлофодон, едно в действителност гигантско животно. "

Choerolophodon pentelici - голямо животно, високо най-малко 3 метра и дълго към 7 метра. Преди 8 млн. години животното е обитавало много огромна територия - от Иран до Балканите. До този миг обаче учените са откривали единствено единични кости от череп.

Палеонтологът доцент Георги Марков съобщи, че за първи път се откриват кости от скелета на животното, за които сигурно се знае, че принадлежат на този тип.

Разкопките в региона не престават.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР