Учени от австралийския университет RMIT обявиха, че са разработили нова

...
Учени от австралийския университет RMIT обявиха, че са разработили нова
Коментари Харесай

Бетонът става по-здрав, когато се добави... кафе

Учени от австралийския университет RMIT оповестиха, че са създали нова примес за бетон, която го прави с 30% по-здрав от досегашния. Единствената спомагателна съставна част е... кафе, оповестява уеб сайтът на университета.

Проучването е почнало в търсене на опция на пясъка. Той е значима част от сместа за бетон, като се употребяват към 8 милиарда тона пясък годишно единствено за това, което с времето води до дефицит.

Затова учените са решили да потърсят какви спомагателни съставки може да се употребяват, с цел да се понижи потреблението на пясък, без това на навреди на качеството на бетона. Експериментите посочили, че остатъците от сварено смляно кафе дават доста положителни резултати. Те усилват якостта на бетона с 30%, когато се добави към пясък в верните пропорции.

Учените пресмятат, че по света се генерират към 10 милиарда кг. употребявано кафе всяка година. Голяма част от него просто се изхвърля, което пък вреди и на околната среда и способства за генерирането на метан и въглероден диоксид. Само в Австралия се генерират 75 млн. кг. употребявано кафе годишно, като множеството се изхвърлят.

Експериментите демонстрират, че е нужна спомагателна обработка на кафето, с цел да е годно за прибавяне в бетона. Те го загряват на 350 градуса по Целзий, като минава и развой на пиролизация.

Според учените потреблението на кафе в сместа за бетон ще е от изгода, като ще понижи нездравословните излъчвания, ще усъвършенства ресурсите и ще усъвършенства здравината на строителството. Следващата стъпка на създаването е основаване на тактики за практическото ѝ използване в действителни условия и още проби. За задачата ще се търси и съдействие с разнообразни промишлености за намиране на още благоприятни условия за използване и осъществяване на създаването.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР