Учени от Австралийския национален университет установиха, че тютюнопушенето ежедневно убива

...
Учени от Австралийския национален университет установиха, че тютюнопушенето ежедневно убива
Коментари Харесай

Навременното спиране на цигарите може да предотврати преждевременна смърт

Учени от Австралийския народен университет откриха, че тютюнопушенето всекидневно убива към 17 души в страната, които умират в резултат на свързани с нездравословния табиет сърдечни пристъпи, инсулти и увреждания на сърдечносъдовата система, заяви Юрик алърт.

Широкомащабното 7-годишно проучване е обхванало 190 хиляди пушачи и непушачи. Оказало се, че годишно в резултат на нездравословния табиет умират над 6400 австралийци. При това всяка година в лечебни заведения в резултат на тютюнопушене постъпват над 11 000 души, т.е. всекидневно се записват 31 хоспитализации.

Специалистите заключили, че в случай че пушач се откаже от цигарите, преди да е навършил 45-годишна възраст, рискът за него от сърдечносъдови заболявания понижава с 90%. По думите на учените, за пушачите рискът от гибел в резултат на сърдечносъдови заболявания е 3 пъти по-голям, в сравнение с за хората, които в никакъв случай не са пушили.

Освен това за пушачите рискът от сърдечен припадък, инсулт и сърдечна непълнота е 2 пъти по-голям, а от развиване на гангрена - 5 пъти по-голям. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР