Учени от Австралийския национален университет създадоха хидрогел, който имитира свойствата

...
Учени от Австралийския национален университет създадоха хидрогел, който имитира свойствата
Коментари Харесай

Създадоха материал, който имитира свойствата на живите клетки

Учени от Австралийския народен университет сътвориха хидрогел, който имитира свойствата на живите кафези, заяви Сайънс алърт.

Новият тип синтетична тъкан може да се употребява за основаване на кожа, мускули и " кости " на роботи.

Специалистите създадоха хидрогел, който се отличава от други сходни материали със здравината си, способността си да се самовъзстановява и да трансформира формата си, а също така има памет, която му разрешава да възвърне предходната си форма при загряване или изстудяване. Той може да откри приложение в производството на устройства, които повдигат тежки предмети и повтарят дейностите си според от температурата, предава Българска телеграфна агенция.

От материала са основани тънки пластини, които реагират на топлинно влияние и се огъват. Хидрогелът трансформира формата си за 10 секунди, до момента в който на други сходни материали са нужни 10 и повече минути, с цел да го сторят. Толкова бърза смяна на формата е станала допустима с помощта на съчетаването на водородни и въглеродно-азотни химични връзки. Тези връзки имат динамични свойства, т.е. реагират на външни дразнители, а това способства за приспособяването им към заобикалящата ги среда. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР