Учени от Аграрния университет и техни колеги от Китай ще

...
Учени от Аграрния университет и техни колеги от Китай ще
Коментари Харесай

Наши и китайски учени развиват селските райони

Учени от Аграрния университет и техни сътрудници от Китай ще оформят интернационалните екипи, които ще проведат проучвания за обработване на грозде и сортове рози, и за стабилно земеделие в селските региони. Проектът е финансиран от Китайското министерство на науката и технологиите, само че се концентрира върху условията на България в региона на селското стопанство. Сътрудничеството ще се показва в научен продан, взаимни проучвания, трансфер на технологии, образование на личния състав, поощряване на предприятия. Идеята е да се основат китайско-български проучвателен институти, проучвателен екипи и устойчиво партньорство сред двете страни в региона на науката, поощряване на техническия потенциал и индустриализацията.
Проектът е поредна стъпка за одобряването на България като мост сред Китай и Централна и Източна Европа в селското стопанство и други области.
През 2016 година в Университета „ Джяо Тонг ” в Шанхай е основан Български център за съдействие сред двете страни. Той подписва съглашение с научноизследователски институции, измежду които като Аграрен университет – Пловдив и Софийски университет. Чрез този център се реализира научно и софтуерно съдействие в доста области като земеделие, развиване на селските региони, запазване на околната среда, туризъм. Центърът провежда „ Обучителна сесия на модерното стабилно земеделие и сигурност на храните ” и организира две срещи за партньорство в региона на науката и технологиите сред Китай и България. Повече от 30 специалисти в тези области обменят информация сред двете страни.
Чрез платформата на българския център се задълбочава съдействието и се обезпечава научна и софтуерна поддръжка за модернизиране на актуалното земеделие и развиване на селските региони в България. Насърчават се и връзките сред китайските и българските предприятия и институции, смесват се науката и образованието.
В рамките на сегашния българо-китайски план Българският център ще се употребява като платформа, която да е поръчител за подразделенията на българския център в Шанхай и София. Чрез близки връзки с китайското посолство у нас, нашето консулство в Шанхай и Министерство на земеделието и горите ще се провеждат срещи, конгреси и конференции.
По плана си сътрудничат Аграрен университет – Пловдив, Институт по земеделска стопанска система – София, Софийски университет, Университет за национално и международно стопанство и други,Те реализират разнообразни форми на научен продан и образование на студенти, в това число университетски визити, лятно учебно заведение, изключително на българските учени и студенти, краткосрочно посещаване на студенти, и други
Университетът “Джяо Тонг ” дава отговор за построяването на проучвателен екип, свързани с прехвърлянето и образованието на технологии. Създадени са няколко работни екипа,отговарящи за съответни научни проучвания. По отношение на качествени и ефикасни техники за обработване на грозде водещи откриватели са проф. Джианг Лу от Университет " ДжяоТонг " в Шанхай и доцент Любка Колева-Вълкова от Аграрен университет – Пловдив.
По тематиката „ Въвеждане и адаптиране на техниките за обработване на сортове рози ” ще работят дружно проф. Лей Яо - шеф на Изследователския център за ароматни растения, Университет Шанхай „ ДжяоТонг ” и гл. ас. Мариана Петкова от Аграрен университет – Пловдив.
„ Източници на екологичен културен пейзаж в селските региони ” пък е периметърът на проф. Шенгкан Чен от Шанхай, проф. Храбрин Бачев и доктор Божидар Иванов от Институт по земеделска стопанска система, София.
По отношение на ръководството на сигурността на устойчивата селскостопанска среда водещи са проф. Пей Джоу от китайското висше учебно заведение и проф. Димитър Терзиев от УНСС.
От българска страна координацията и управлението на плана се реализира от доцент доктор Светла Янчева от Аграрен университет – Пловдив и проф. Храбрин Башев от Институт по земеделска стопанска система – София. BrightFood (Group) Co., Ltd. е виновна за базовото строителство, развиването на пазара и създаването на артикули.

Влизаме в мрежа за просвета и нововъведения

Аграрният университет – Пловдив беше поканен да се причисли към интернационална мрежа за просвета и нововъведения – BRSIN, която включва университети от Сингапур, Тайланд, Индия, Египет, Русия, Беларус, Литва, Полша, Сърбия и България. На втората среща на високо ниво за просвета и инновации на 2 ноември 2018 година в Шанхайския университет " Джяо Тонг " ректорът на Аграрен университет – Пловдив проф. доктор Христина Янчева подписа Меморандум за съдействие. С този акт вузът се причисли като нов член към тази научна мрежа.
Тя има за цел да ускори съдействието в региона на научните нововъведения сред страните по „ Пътя на коприната ” и да служи за тяхното обществено развиване. Мрежата е юридическа интернационална организация с нестопанска цел за реализиране на действия за нововъведения в региона на технологиите, инициирани от университети, институции, предприятия и организации за софтуерни услуги от страни по B&R. Мрежата ще работи като мост сред другите държавни управления, пазари и общества на страните по „ Пътя на коприната ” за по-доброто им съдействие и икономическото развиване.

***

Във връзка с осъществяването на плана бяха извършени два интернационалните форума – в София през април и в Шанхай през октомври. На тях бяха разисквани опциите за съдействие за осъществяване на взаимни изследвания–съвременни технологии за висококачествено и дейно развъждане на грозде, въвеждане на висококачествени сортове рози и адаптивно развъждане на рози, оценка на ресурсите и тактики за обмисляне на българската екологична просвета в селските региони и стабилно безвредно стопанисване на селскостопанска среда. Бяха разисквани и опциите за техническо образование и посещаване в Китай, за поощряване на техническото прекачване – реализиране на техническа промяна и услуги, което води до съдействие сред предприятията от двете страни, както и за обработване на интернационално техническо съдействие – базово-академично съдействие, съдействие на предприятията и др.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР