Учени обявиха кои са храните, зареждащи тялото ни с протеина

...
Учени обявиха кои са храните, зареждащи тялото ни с протеина
Коментари Харесай

Храните на дълголетието

Учени оповестиха кои са храните, зареждащи тялото ни с " протеина за дългоденствие ".
Диета, основана на елда, има неповторим лековит резултат върху тялото на бозайниците, включително и на хората - по този начин считат откриватели от Сибирския федерален университет (СФУ). Според тях потреблението на елда доста покачва равнището на " протеина за дългоденствие " SIRT1 и има редица други позитивни резултати. Резултатите от проучването им е оповестен в „ Journal of Cereal Science ”. За първи път хората стартират да отглеждат елда преди 6000 години в Югоизточна Азия. В Индия назовават елдата „ черен ориз “, а в другите страни е известна като „ черна пшеница “. След старта на всеобщото ѝ развъждане тя бързо си печели славата на една от най-разпространените храни за по-бедните публични пластове.
Протеинът SIRT1 взе участие в доста вътрешноклетъчни процеси, в това число в регулирането на механизмите на стареене на клетките. Според учените, високото равнище на SIRT1 забавя стареенето и покачва устойчивостта на организма към стрес.
Както обясниха учените, колкото по-малко калории консумираме, толкоз повече " от протеина на дълголетието " създава организмът ни. Постенето в същина форсира процеса на „ ремонт “ на клетките, което усилва техния живот. Специалистите от СФУ са сигурни, че е погрешно да се гладува в името на здравето.
„ Гладуването е изрично противопоказано за хора със съществени болести, бременни дами или деца ”, безапелационни са учените.
Продуктът, който ще помогне за производството на нужното количество SIRT1, е елда или лимецово брашно – артикули необятно показани освен в съветската кухня, само че и в кухните на Китай, Япония, Корея и Индия, която е историческата татковина на растението елда ", сподели ръководителят на катедрата по биофизика в СФУ Валентина Кратасюк, представена от БГНЕС.
Както обясниха учените от Сибирския федерален университет, елдата е богата на растителни протеини и аминокиселини, които човешкото тяло употребява, с цел да създава свои лични протеини. Освен това растението съдържа доста витамини от група В, които способстват за здравето на нервната, кръвоносната и имунната система, както и обилни количества фибри, които са виновни за чувството за задоволеност.
" Ние бяхме първите в света, разкрили изгодите от елдата като източник на SIRT1. Това растение е същинска суперхрана. Има изследвания, доказващи успеваемостта и на гроздето за удължение на клетъчния живот, само че, първо, за разлика от елдата, то не е елементарно налично в доста райони по света и в това време е мъчно да си представим какъв брой грозде ще би трябвало да се изяде, с цел да се започват механизмите на клетъчна регенерация ", - означи основателят на проучването, доцентът от СФУ Шубхра Панде.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР