Учени обещават технологичен процес с широко приложениеПроф. Дейвид Кейхил ръководи

...
Учени обещават технологичен процес с широко приложениеПроф. Дейвид Кейхил ръководи
Коментари Харесай

Ще охлаждат електрониката с изкуствени кристали

Учени дават обещание софтуерен развой с необятно приложение

Проф. Дейвид Кейхил управлява теоретичен екип, който изследва свойствата на материали борен арсенид за разпръскване на топлината, отделяна при работата на електронните устройства (снимка: L. Brian Stauffer)

Изследователи от Университета на Илинойс в Ърбан-Шампейн и Тексаския университет в Далас настояват, че са разкрили нов метод за разпръскване на топлината, обособяване от полупроводниковите съставни елементи – събитие, което от много време е спънка в устрема на разработчиците да усъвършенстват непрекъснато характерностите на на чиповете.

Разсейването на топлината от употребяваните сега силициеви кристали за чипове е неефективно. Топлинната проводимост на диаманта, да вземем за пример, е към 15 пъти по-голяма, само че необятното му потребление е мъчно, защото цената на естествените диаманти е висока, а изкуствените съдържат структурни недостатъци, които понижават топлинната проводимост.

Резултатите от новото научно проучване удостоверяват на процедура съществуването на материали със свръхвисока топлопроводимост, планувани теоретично по-рано. Участниците в плана разчитат на кристали от борен арсенид – материал, който не се среща в природата.

Използвайки вакуумно отсрочване, учените са формирали конструкция с ниска компактност на дефектите и висока топлопроводимост. Експериментирайки с параметрите на процеса и материалите, те са съумели да получат материал, чиято топлопроводимост е три пъти по-висока от тази на най-хубавите материали, употребявани понастоящем в топлинните разпределители.
още по тематиката
Резултатът от идващия стадий на проучването би трябвало да бъде софтуерен процеса, подобаващ за потребление в необятен набор от приложения, надяват се учените.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР