Учени обещават невероятни приложения, вкл. изкуствен интелектФариха Махмуд показва как

...
Учени обещават невероятни приложения, вкл. изкуствен интелектФариха Махмуд показва как
Коментари Харесай

Предлагат нова технология за изчисления с полимер

Учени дават обещание невероятни приложения, включително изкуствен интелект

Фариха Махмуд демонстрира по какъв начин работи новата технология (източник: McMaster University)

Научен екип от университета Макмастър създаде нова технология за изчислителни интервенции, която дава обещание вълнуващи приложения, включително в областта на изкуствения разсъдък, излиза наяве от обява в сп. Nature Communications.

Учените употребяват мек полимерен материал, който се трансформира от течност в гел под влияние на светлината. Те назовават този полимер „ самостоятелен материал от последващо потомство, който реагира на тласъци и прави интелигентни интервенции ”.

Изчисленията с новия материал не изискват източник на сила и се правят изцяло във забележимия набор. Технологията се отнася към раздел от химията, прочут като нелинейна динамичност, който учи материали, създадени и създадени за характерни реакции към светлината.

За да осъществят калкулации, учените пропущат многопластови линии светлина през горната и страничната част на дребен стъклен куб, съдържащ полимер с кехлибарен цвят. Първоначално полимерът e във тип на течност, само че под въздействие на светлината се трансформира в гел.
още по тематиката
Неутралният лъч минава през куба откъм гърба към камера, която „ чете ” смяната на материала в куба – неговите съставни елементи непринудено образуват хиляди влакна, които реагират на светлината, създавайки триизмерна конструкция с резултата от изчисленията.

При това материалът в куба реагира интуитивно на светлината съвсем по същия метод, по който растенията се завъртат към слънцето или сепията трансформира цвета на кожата си.

„ Много сме удовлетворени, че можем да правим събиране и изваждане по този метод, а мислим също за способи за осъществяване и на други изчислителни функционалности ”, споделя ръководителят на екипа Калаичелви Сараванамуту – професор по химия и химична биология.

„ Нямаме за цел да се конкурираме със съществуващите компютърни технологии ”, добавя съавторът на проучването Фариха Махмуд, студентка по магистратура по химия. „ Опитваме се да сътворяваме материали с по-интелигентни и комплицирани реакции ”.

Според учените, новият материал отваря пътя към невероятни приложения – от самостоятелно отчитане с ниска консумация на сила, в това число на тактилна и образна информация, до системи с изкуствен интелект.

Когато се подтикват с електромагнитни, електрически, химически или механични сигнали, тези гъвкави полимерни архитектури превключват сред разнообразни положения посредством дискретни промени във физическите или химичните си свойства. Тази промяна може да се употребява, да вземем за пример, като биосензор и за следено снабдяване на медикаменти, споделят учените.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР