Учени не са наясно как рибка с ярки цветове по

...
Учени не са наясно как рибка с ярки цветове по
Коментари Харесай

Учени откриха нов вид неонови рибки

Учени не са наясно по какъв начин рибка с ярки цветове по тялото си е останала неоткрита толкоз дълго време. Става въпрос за нов тип коралови рибки, кръстени Tosanoides aphrodite, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Специалисти разпознали въпросния тип неонови рибки измежду рифовете край архипелага Сао Педро и Сао Пауло, покрай брега на Бразилия. Вероятно отдалеченият им хабитат в екваториалната част на Атлантическия океан е станал причина типът дълго време да убягва от наблюденията на учените. Но откакто забелязали яркия розов, жълт и зелен цвят по тялото на рибката, учените не могли да насочат погледите си другаде.

"Това е една от най-красивите риби, които в миналото съм виждал - съобщи Луиз Роча от Калифорнийската академия на науките. - Съзерцаването й бе толкоз вълнуващо, че ни накара да пренебрегваме всичко към нея. "

Генетичният разбор удостоверил, че типът принадлежи към семейство Tosanoides, за което учените до неотдавна смятаха, че се среща само в Тихия океан.

Новооткритият тип е кръстен на древногръцката богиня на любовта и хубостта Афродита.

Не всички срещащи се в Бразилия типове риби се отличават с ярки цветове. Някои типове живеят на дълбочина близо 120 метра, т.е. в зоната на здрача, където има напълно малко алена светлина. "Рибите от зоната на здрача са с розов или червеникав цвят - разясни Хъдсън Пинейро от екипа. - Червена светлина не прониква до тези дълбини. Това прави рибите невидими, до момента в който върху тях не падне светлина, употребена от водолази. "

Учените считат, че T. aphrodite е един от многото неоткрити типове риби, които живеят в зоната на здрача в кораловите рифове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР