Учени най-накрая пресъздадоха в епруветка първите моменти на заразяването от

...
Учени най-накрая пресъздадоха в епруветка първите моменти на заразяването от
Коментари Харесай

Учени пресъздадоха в епруветка начина, по който ХИВ заразява клетките

Учени най-сетне пресъздадоха в епруветка първите моменти на заразяването от човешкия имунодефицитен вирус (ХИВ). Инфекцията настава надълбоко в клетките. Ето за какво до момента бе извънредно мъчно да разберем повече за тези начални процеси.

През миналия век ХИВ провокира страховита пандемия – 33 млн. души починаха в международен мащаб. Днес 38 млн. души живеят с вируса. Това ново проучване, оповестено в , дава невиждан взор към инфекцията и ще ни разреши да разберем повече за методите, по които ХИВ работи.

„ Научаваме нови неща за един от най-значителните патогени, с които хората са се сблъсквали в миналото. И това е значимо “, споделят съавторите на изследването доктор Девин Кристиянсен и доктор Барби Гансер-Порнилос от университета на Юта.

Изследването демонстрира, че ролята на капсида (външната обвивка на вируса) е доста по-сложна, в сравнение с предполагахме до момента. Благодарение на напредъка в областта на електронната микроскопия екипът съумя да пресъздава 240-те протеина, които съставляват външната обвивка.

По-рано учените допускаха, че капсиъдът просто защищава генетичния материал под него. Новото проучване обаче подсказва, че той е доста повече от външен щит и даже оказва помощ директно на инфекциозните процеси. Изследователите откриват, че капсидът остава значително недокоснат по време на процеса на репликация, прочут като противоположна транскриптаза. Когато екипът употребява генетични и биохимични способи, с цел да дестабилизира капсида, вирусът към този момент не може да се репликира дейно.

„ В учебниците написа напълно разнообразни неща – споделя старши откривателят Уесли Съндкуист. – Нашите данни демонстрират, че вирусната капсида има дейна и незаменима роля при поддържането на ефикасна противоположна транскриптаза. “

Установено е, че ХИВ провокира синдрома на добитата имунна непълнота (СПИН) преди повече от 35 години. Благодарение на неуморната работа на деятели и учени, анти-ретровирусното лекуване през днешния ден подсигурява естествен и дълъг живот на хората, живеещи с вируса. Хората, подложени на дейно лекуване, могат да сведат вируса в себе си до съвсем неоткриваеми равнища – дотам, че на процедура да не могат да го предадат на различен.

Въпреки че научният напредък в това отношение е впечатляващ, хората с ХИВ не престават да са обект на стигма и дискриминация.

Източник:  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР