Учени на НАСА, американския Лунен планетарен институт и Астрогеоложки център,

...
Учени на НАСА, американския Лунен планетарен институт и Астрогеоложки център,
Коментари Харесай

Учени създадоха най-пълната геоложка карта на Луната

Учени на НАСА, американския Лунен планетарен институт и Астрогеоложки център, сътвориха най-пълната съществуваща карта на Луната, която да е тенденция за бъдещи задачи - къде да кацат и какво да изследват, заяви Сайънс алърт.

Картата е в мащаб 1:5 000 000. Тя е формирана с информация от шест карти от ерата на задачите "Аполо " и по-нови сателитни фотоси. Всичко е съчетано благодарение на геоложки програмен продукт.

Освен че са комбинирали старите и нови бази данни, учените са стандартизирали имената на скалите, описанията и епохите, които са варирали в предходните карти. Добавена е и тоположка информация - за местоположението на кратери, хребети, фисури, планински вериги, разломи и други неравности по повърхността.

НАСА откри парчета на Луната

"Беше голям план ", сподели Джъстин Хагърти от Американския геоложки институт, към който е Астрогеоложкият център в Аризона.

Луната има кора, тога и ядро, само че не и тектонски плочи. Един от методите да бъде опозната геологията й е посредством историята й - по какъв начин се е появила преди 4,5 милиарда години, по какъв начин е еволюирала и с какво се е сблъсквала. За определянето на геоложкия състав са помогнали и мострите, донесени от лунните задачи, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР