Учени извлякоха ДНК на трима души от дъвка на 10

...
Учени извлякоха ДНК на трима души от дъвка на 10
Коментари Харесай

Дъвка на 10 хил. години пази ДНК на трима душ

Учени извлякоха ДНК на трима души от дъвка на 10 хиляди години, открита на западното крайбрежие на Швеция, заяви " Мирър ". Специалистите се надяват да открият произхода на пещерните хора, заселили се на север след последната Ледникова ера. Човеците са били предшественици на скандинавските нации.

Първите, заселили се на Скандинавския полуостров преди 10 хиляди години, са дъвчели смола от брезова кора и са я употребявали за закрепване на кремъчни сечива. От тези времена не са непокътнати задоволително кости, а и в откритите няма съхранена ДНК. Изследвалите античната дъвка учени от университета на Упсала обаче съумяха да секвенират молекулата на наследствеността на две дами и един мъж. Това е най-старата човешка ДНК, намирана в региона.

Дъвката е открита още през 90-те години на предишния век на археологическия обект Хусеби-Клев. Тогава обаче не е било допустимо да бъде оценена. " Извлечената от тези антични дъвки ДНК има голям капацитет освен за следене на произхода и придвижването на хората преди доста време, само че и за приемане на информация за обществените им взаимоотношения, заболявания, храна ", посочи доцент Пер Персон от Музея по история на културата в Осло.

Резултатите от проучването демонстрират, че и тримата души са имали генетична връзка с други племена на територията на Швеция и с ранни мезолитни популации в Европа. Сечивата на обекта обаче са изработвани по метод, присъщ за Източноевропейската низина на територията на днешна Русия.

Този сюжет за културен и генетичен поток към Скандинавския полуостров от две направления е предлаган и в по-ранни проучвания. Интересен е и фактът, че и мъже, и дами са дъвчели смолата за сечивата.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР