Учени извършиха успешни лабораторни изпитания с животниИновативна капсула може да

...
Учени извършиха успешни лабораторни изпитания с животниИновативна капсула може да
Коментари Харесай

Капсула с инсулин може да замени инжекциите

Учени направиха сполучливи лабораторни тествания с животни

Иновативна капсула може да улесни живота на диабетиците (източник: CC0 Public Domain)

Изследователи от Масачузетския софтуерен институт (MIT) са на път доста да опростят живота на пациентите с диабет. Те са основали специфични високотехнологични капсули с инсулин за перорална приложимост , които в бъдеще могат изцяло да заменят инжекциите, макар че сега това не е толкоз просто.

Диабетът е доста характерно заболяване. Освен че доста усложнява живота на хората, той ги прави подвластни от ежедневните инжекции с инсулин. Не са малко случаите, в които хората се нуждаят от инжекции по няколко пъти дневно.

Капсулата на учените от MIT съставлява дребен модул, който се състои от несмилаема черупка, дребна инсулинова игла и захарен диск. Когато попадне в стомаха, захарният диск, който удържа пружината с иглата, се разтваря, пружината се отпуска и освобождава инсулиновата игла.

Тъй като в стомаха няма нервни окончания, виновни за предаване на болкови импулси, инжекцията не се усеща. Самата игла е дребна и формирана съвсем 100% от инсулин – по-специално, компресиран лиофилизиран инсулин.

Скоростта на разтваряне на инсулина в организма може да се управлява при правене на капсулата. По време на проучването, извършено от учените на MIT, разтварянето е лишило към час.

 

Що се отнася до несмилаемата черупка, тя елементарно се отделя от тялото на пациента. Състои се от биоразградим полимер и неръждаема стомана, тъй че не вреди на ортанизма.

Специално внимание заслужава формата на капсулата, заимствана от леопардова костенурка. Тя разрешава на капсулата да заеме независимо позицията, нужна за инжектиране. Процесът обаче не може да бъде следен по никакъв метод, което е прочут проблем.

Учените са провели проучвания с новата капсула върху свине. Инжектирана е доза инсулин от 5 мг, която е сравнима с употребяваната от пациентите с диабет.

Що се отнася до вероятностите за стартиране на инсулиновата капсула на пазара, учените не бързат да дават обещание нищо. Но постигнатите от тях резултати досега са много впечатляващи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР